Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

What is "filotimo"?

Και από την άλλη, ειδικά στη δουλειά μου, όλες αυτές που σπεύδουν να μου δώσουν συμβουλές για μια υγιή εγκυμοσύνη, στη ουσία δεν πολυκόπτονται μια και συνεχίζουν να καπνίζουν σαν φουγάρα μέσα στη μούρη -και κατ' επέκταση την κοιλιά- μου!
Ειλικρινά δυσκολεύομαι να κατανοήσω το ελληνικό "φιλότιμο"...

2 σχόλια:

Mamouli είπε...

Λοιπόν αγαπητή μου, άκου για να μαθαίνεις (από κάποια που την πρώτη φορά φερόταν σαν την πιο ηλίθια έγκυο την υφηλίου, αλλά την δεύτερη έμαθε..).

Είσαι έγκυος (για νέο μας το λές, θα μου πεις τώρα;). Αυτό συμεπάγεται τα ακόλουθα (τα οποία καλό θα είναι να απολαύσεις όσο μπορείς, διότι μετά δε θα έχεις την δικαιολογία της εγκύου):

1. Οι άλλοι είναι υποχρεωμένοι να σε εξυπηρετούν. Σε ό,τι ζητήσεις. Θέλεις να πάει κάποιος να σου πάρει το χ περιοδικό να διαβάσεις; Θα πάει! Θέλεις να φας σουβλάκια από τον Θανάση 11 το βράδυ; Θα ξεκουβαληθεί κάποιος να σου φέρει! Θέλεις κάποιος να πάει να κάνει τα ψώνια του supermarket; Θα τα κάνει!

2. Οι άλλοι είναι υποχρεωμένοι να υπακούουν στην κάθε παράλογη απαίτησή σου (οι ορμόνες σου κάνουν πάρτυ, κουβαλάς άλλο ένα ατομάκι μέσα σου, το σώμα σου αλλάζει, νιώθεις πολλές φορές σκατά. Χρειάζεται να πω και άλλα;).

3. Στην τράπεζα ΔΙΚΑΙΟΥΣΑΙ να εξυπηρετείσαι πρώτη (το λέω γιατί δεν το ήξερα και περίμενα και εγώ το φιλότιμο του Έλληνα με την κοιλιά απέναντι, το οποίο δεν έκανε την εμφάνισή του ποτέ! Τη δεύτερη φορά όμως έμαθα ότι υποχρεούνται να σε εξυπηρετήσουν πρώτη). Τι θα κάνεις λοιπόν: Θα μπαίνεις μέσα, θα πηγαίνεις στον υπεύθυνο του καταστήματος και θα λες ῾Ποιο ταμείο θα με εξυπηρετήσει;῾. Και αυτοί θα σε οδηγούν αμέσως στο ταμείο.

4. Σε ότι αφορά στην υγεία σου και του παιδιού σου θα είσαι αμείλικτη. Θα πεις λοιπόν σε αυτές τις χαμένες στο γραφείο σου (και σε όποιον άλλο έχει το θράσος να καπνίζει παρουσία σου) να μην καπνίζουν μπροστά σου (απορώ και μόνο που στο λέω! Και απόρώ με την γαιδουριά τους!). Περιμένω να αναλάβεις δράση!

alepou είπε...

Μωρέ έχεις δίκιο με όλα αυτά που μου λες, τα ξέρω - άσχετα αν δεν τα εφαρμόζω σε όλες τις περιπτώσεις, κυρίως επειδή με παλτό/μπουφάν δεν φαίνεται τόσο η κοιλιά μου και βαριέμαι να εξηγώ (μαλακία μου, σε πρόλαβα). Αν και το έκανα ανερυθρίαστα σε μουσεία (στο Λούβρο ο χειριστής του ασανσέρ μάλιστα με ειρωνεύτηκε -"ναι, αλήθεια είσαι έγκυος;" και έφτασα να του επιδεικνύω δημοσίως την κοιλιά μου!) και ουρές αεροδρομίων.

Οσο για το τσιγάρο δεν μπορείς να φανταστείς πόσο σάλιο έχω ξοδέψει -αδίκως μια και δυστυχώς κανείς και καμία δεν πτοείται.

Κάποιοι μάλιστα -βλ. ο αρχισυντάκτης μου- ανάβουν τσιγάρο μόλις με βλέπουν, κάτι σαν το σκυλί του Παβλόφ ένα πράγμα...

Πρόσφατα ένας εκ των διευθυντών στον οποίο ξαναδιαμαρτυρήθηκα, αρκέστηκε να μου πει ότι θα δει μήπως μπορεί να με μεταφέρει σε άλλον non smoking όροφο μακριά από τη δουλειά και τους καπνιστές συναδέλφους μου.

Στο τσακ είμαι να την κάνω την καταγγελία αν και δεν θα βγάλω άκρη.

Σκατοχώρα με σκατανθρώπους, τι περιμένεις;