Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Χωριστά/μαζί

Αυτές τις μέρες δεν μπορώ να σταματήσω να σκέφτομαι τη μάνα μου. Τι θα έλεγε, πώς θα αντιδρούσε στα νέα. Θυμάμαι όταν ήμουν μικρή, όχι πάνω από 13, μου είχε πει "εσύ δεν θα γίνεις καλή μαμά". Δεν ξέρω τι την είχε ωθήσει να πει τέτοια χοντράδα, ποτέ δεν κατάλαβα, ούτε αργότερα, όταν σε οικογενειακή συνάθροιση συζητήθηκε το θέμα της μητρότητας. Η μάνα μου, μού είχε εξαπολύσει μια αλλόκοτη επίθεση (είχε πιει και λίγο παραπάνω κρασί, οπότε η ένταση ήταν ακόμα μεγαλύτερη), όταν είπα ανοιχτά, ότι ναι, το σκεφτόμουν να κάνω παιδί, γιατί όχι. Εκείνη άλλωστε είχε αφιερώσει όλη της τη ζωή στα παιδιά της, χωρισμένη από τα 38 της χωρίς άλλες σχέσεις, περιστασιακές και μη. Οπότε ναι, γιατί όχι; Αργότερα, φιλοσοφώντας το κατάλαβα ότι πρόβαλε πάνω μου όλες τις δικές της ανασφάλειες, τον φόβο ότι η κορούλα της θα την πατήσει όπως κι αυτή...
Μαμά τώρα δεν είσαι εδώ και δεν με βλέπεις. Ομως σε πληροφορώ ότι αυτή είναι η πιο χαρούμενη περίοδος της ζωής μου και πολύ θα 'θελα να την περνούσαμε μαζί.

4 σχόλια:

aniaris είπε...

Καμιά μαμά δεν πιστεύει στ'αλήθεια πως κάποτε το παιδί της δε θα γίνει καλός γονιός.

alepou είπε...

τι να σου πω, το ελπίζω. Πάντως της δικής μου έτσι της έβγαινε.

Mamouli είπε...

Πριν απο κανένα χρόνο περίπου είχα πάει τη μικρή με τη μαμά μου στο νοσοκομείο για κάτι εξετάσεις. Μετά από 3 ώρες παραμονής μας εκεί (και γεγονότα τα οποία δεν έχουν κανένα νόημα να εξιστορίσω εδώ), η μαμά μου γύρισε δακρυσμένη κάποια στιγμή (η οποία είναι μία γυναίκα που εγώ δεν έχω δει ποτέ να κλαίει στη ζωή της) και μου είπε: "Δεν περίμενα ποτέ ότι θα γίνεις τόσο καλή μαμά!"

Μάλλον πρέπει να είναι χαρακτηριστικό της πλειοψηφίας των μαμάδων..

Και να σου πω: Θα γίνεις η καλύτερη μαμά που θα μπορούσε να έχει το παιδί σου! Και η δικιά σου η μαμά από εκεί που βρίσκεται θα σε βλέπει και θα σε καμαρώνει..

alepou είπε...

Mamouli με συγκίνησες!
Όντως, μπορεί να είναι χαρακτηριστικό των μαμάδων είτε γιατί θεωρούν την προσφορά τους απαράμιλλη είτε γιατί δεν σταματούν ποτέ να αναρωτιούνται αν τελικά τα κατάφεραν καλά με το μεγάλωμα των παιδιών τους. Ελπίζω οι σύγχρονες μαμάδες να είναι κομματάκι πιο cool (συγνώμη, δεν βρίσκω καλύτερη, ελληνική, λέξη).